Για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Γενικές Πληροφορίες για την Κρήτη

Η Κρήτη είναι το πέμπτο σε μέγεθος νησί στη Μεσόγειο με έκταση 8.335 τετραγωνικών χιλιομέτρων και το μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα. Η Κρήτη έχει σχήμα στενόμακρο με μήκος 257 χιλιόμετρα. Στο πλατύτερο σημείο της φτάνει τα 60 χιλιόμετρα, ενώ στο στενότερο κοντά στην Ιεράπετρα, δεν ξεπερνά τα 12 χιλιόμετρα.

Η Κρήτη είναι το νησί των εκπλήξεων και των αντιθέσεων. Ψηλά βουνά και βαθιά φαράγγια, αρχαιολογικοί τόποι μαζί με παραδοσιακά χωριά όπου η ζωή συνεχίζεται με ρυθμό φιλικό και χωρίς άγχος. Καθαρές γαλάζιες θάλασσες που απλώνονται πέρα από τις χρυσές αμμουδερές παραλίες. Εδώ, στο σταυροδρόμι των τριών αρχαίων Ηπείρων, γεννήθηκε ο Δίας (Ζευς), ο βασιλέας των αρχαιοελληνικών θεών.

Η Κρήτη στη Μινωϊκή εποχή γέννησε τον πρώτο πολιτισμό με την ανθρωποκεντρική Δυτικοευρωπαϊκή έννοια και εδώ επίσης, στους Καλούς Λιμένες, ο Απόστολος Παύλος αποβιβάστηκε και κήρυξε το Χριστιανισμό.
Η γεωγραφική θέση της Κρήτης προσήλκυσε πολλούς κατακτητές, όπως Ρωμαίους, Αραβες, Σταυροφόρους, Ενετούς, Οθωμανούς και Ναζί, ενώ η επική αντίσταση της νήσου εναντίον της τρομερής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κράτησε 25 χρόνια, καθώς επίσης η θρυλική αντίσταση κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, (Μάχη της Κρήτης, Μάϊος 1941) είναι θαυμαστά δείγματα της αδάμαστης Κρητικής ψυχής.

Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες και πολιτικοί όπως ο Ελ Γκρέκο (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος), Βενιζέλος (ο πατέρας της σύγχρονης Ελλάδας), Καζαντζάκης (σπουδαίος φιλόσοφος και λογοτέχνης), Κορνάρος (ο Όμηρος της σύγχρονης Ελλάδας), Ελύτης (Βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, 1979) γεννήθηκαν επίσης στην Κρήτη.

Η Κρήτη χωρίζεται στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, οι οποίοι με τη σειρά τους υποδιαιρούνται σε επαρχίες. Όλες οι μεγάλες πόλεις της Κρήτης βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νησιού και βρέχονται από θάλασσα. Από δυτικά προς ανατολικά αυτές είναι: Χανιά με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους, Ρέθυμνο με πληθυσμό γύρω στις 30.000, Ηράκλειο με 200.000 κατοίκους περίπου και Άγιος Νικόλαος με 10.000 κατοίκους περίπου και η Σητεία με 10.000 κατοίκους. Ο συνολικός πληθυσμός του νησιού είναι 600.000.

Το κλίμα στην Κρήτη

Το κλίμα της Κρήτης είναι πιθανόν το ηπιότερο της Ευρώπης. Το καλοκαίρι οι νοτιοδυτικοί άνεμοι, τα μελτέμια, μετριάζουν τις ψηλές θερμοκρασίες. Οι βροχοπτώσεις είναι πολύ σπάνιες κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Το φθινόπωρο είναι μια φιλική εποχή στην Κρήτη με θερμοκρασίες που συχνά ξεπερνούν αυτές της άνοιξης. Τα βουνά που διασχίζουν την Κρήτη επηρεάζουν έντονα το κλίμα, προκαλώντας αρκετές φορές μεγάλες διαφορές στους ανέμους και στη θερμοκρασία ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο τμήμα του νησιού. Ο καιρός στην Κρήτη